Festival Sjiek

27-01-2019 van 11:00 tot 18:00

Het geschreven, gesproken en gezongen Limburgse én Nederlandse woord centraal in een gevarieerd festivalprogramma.

Op zondag 27 januari 2019 vindt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond van 11.00-18.00 uur de tweede editie van Festival Sjiek plaats. Tijdens het gratis toegankelijke festival geven diverse artiesten en acts uit het Limburgse culturele leven acte de présence, lezen auteurs voor uit eigen werk en worden films van Limburgse makelij (in samenwerking met CineSud) getoond.

Programma
De inmiddels legendarische dialectopera El Rey krijgt tijdens Festival Sjiek een eenmalige reprise. Fenna Festival SjiekOgrajensek, Sef Thissen en Suzan Seegers spelen deze door Frans Pollux geschreven opera als afsluiter van het festival in de theaterzaal. In de popzaal zal het Sittardse hardrockband Vandale optreden. CineSud zorgt voor een reeks films van Limburgse bodem met de makers die tekst en uitleg geven. Cabaretière Renate Reijnders speelt een deel van haar actuele voorstelling.

Ook Limburgse schrijvers hebben een rol deze dag. Nederlandstalige jeugdboekenauteurs als Jacques Vriens, Margot Wigglesworth-Senden, Manon Berns, Tim Gladdines en diverse dialectauteurs dragen voor uit eigen werk. De intermezzo’s worden gevormd door luistermuziek van Jo Erensprijswinnaar Harold K en rap van Rafaël Rozenblad.

Sjiek Literatuurprijs
De Sjiek Literatuurprijs gaat dit jaar naar een in het Limburgs schrijvende auteur. Een driekoppige jury, bestaande uit Daan Doesborgh, Pierre Bakkes en Jolien Linssen, buigt zich over dertien ingezonden werken en maakt tijdens het festival de winnaar bekend. De winnaar ontvangt 1.500 euro en de opdracht met zijn werk een aantal scholen te bezoeken.

Workshops en lezingen
Tijdens Festival Sjiek is er ook een uitgebreid workshop- en lezingenprogramma met o.a. een humorcollege van cabaretière Renate Reijnders, een kinderworkshop door illustrator Margot Wigglesworth-Senden en een lezing van Ben van Melick over Limburgse streektaalliteratuur. Het programma start om 11.00 uur en deelname is gratis. Kijk voor meer informatie over de workshops, lezingen en schrijven op www.festivalsjiek.nl.

Organisatie
Het festival is een initiatief van taal- en letterenplatform TaLeP en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de gemeente Roermond.

TaLeP is een platform van samenwerkende Limburgse organisaties op het gebied van taal- en letterkunde waarin participeren: Universiteit Maastricht, Cubiss, Veldeke Limburg, St LiLiLi, LGOG, VLDN, Huis voor de Kunsten Limburg, Stichting Limbörgse Academie en de Raod veur ’t Limburgs.

Lees meer

Agenda

De agenda is leeg
COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies.