Gezocht: alle limburgse varianten van het woord ‘suikerbrood’

05-09-2018

Limburg is rijk aan taal; ieder dorp, soms iedere wijk zelfs, heeft zijn eigen dialect. Om onze bijzondere klankkast in heel Limburg te kunnen laten klinken, zoeken we jouw hulp. We willen van jou graag horen hoe de volgende woorden in uw Limburgs dialect klinken.

Wat betekent het als je jouw eigen dialect kunt spreken als je in een verzorgingstehuis zit? Dát onderzocht cultureel antropologe Jolien Makkinga samen met Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips. Kan het spreken in je eigen dialect, je gevoel van autonomie beïnvloeden? Dialect als medicijn, als wapen, als troost. Je eigen taal; daarin ben jij alleen  immers de baas. Nu kun je de resultaten van een dergelijk belangrijk onderzoek in boekvorm presenteren, maar bedachten ze: kunnen we dat ook niet laten horen?

Zo ontstond de samenwerking met Stichting Laudio die dit onderzoek nu vertaalt naar de bijzondere presentatie Mia. De gesprekken met bewoners van Maastrichts Envida-zorgcentrum Lenculenhof vormden de basis van het onderzoek en ook van Mia: een speciaal ingerichte kamer waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’.

Hoe kan je ons helpen? We willen graag horen hoe de volgende woorden in jouw Limburgs dialect klinken:
huis - schoenen - zeurderig - stuntelen - gestoord - konijn - snoep - kwaad - brutaal - Hollands - prullenbak - aaien (van een dier) - heerlijk - suikerbrood - slet - doe de deur dicht.

Spreek jouw vertaling in via whatsapp. Je hoeft ze niet allemaal in één keer voor te lezen, het kan ook per woord, per appje. Het nummer van Mia is: 06 2634 1245. Mia wilt alleen ingesproken berichten en is van 8 september tot en met 15 september bereikbaar. Daarna worden de teksten verwerkt in een soundscape en is straks jouw variant van ‘suikerbrood’ terug te horen voor iedereen. 

Mia is vanaf 1 oktober te beleven in enkele verzorgingstehuizen van Envida in Zuid-Limburg én vanaf december in het Limburgs Museum in Venlo.

COOKIES
Deze website maakt gebruik van cookies.